To właśnie Strzegom stał się tegoroczną dożynkową stolicą. Dożynki wojewódzkie zorganizowano tu w niedzielę, 14 września a rozpoczęła je uroczysta msza święta, odprawiona w strzegomskiej bazylice, pod przewodnictwem biskupa diecezji świdnickiej, księdza Ignacego Deca.
Następnie barwnym korowodem z przepięknymi dożynkowymi wieńcami przemaszerowano na strzegomski rynek, gdzie imprezę rozpoczął ceremoniał żniwno-dożynkowy. Starostowie tegorocznych dożynek, Monika Róg i Andrzej Szczepaniak na ręce gospodarczy przekazali dożynkowy chleb.
A ja dożynki to nie mogło zabraknąć też pyszności przygotowanych przez strzegomskie gospodynie. Każde sołectwo przygotowało z tej okazji swoje własne stoisko. A na nim pyszności własnego wyrobu. Był dożynkowy chleb ze smalcem, pyszny gulasz, nalewki własnej roboty i wiele innych pyszności.
Mało tego dożynki wojewódzkie były świetną okazją, by docenić rolników. Za wieloletnią pracę na rzecz rolnictwa honorowe odznaczenia "Zasłużony dla Rolnictwa", nadane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego otrzymali: Mariola Sulikowska, Jan Wójcik, Marek Adamowicz, Roman Bodnar, Ryszard Wilkosz, Józef Kuczma, Wojciech Stępień, Bogdan Kędzierski, Jarosław Pitura, Kazimierz Maliszewski i Krzysztof Róg. Natomiast Złote Odznaki Honorowe „Zasłużony dla Województwa Dolnośląskiego” przyznano: Urszuli Olszewskiej, Ryszardowi Wiklińskiemu i Grzegorzowi Konarskiemu.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?