Spis treści
Kolejna edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne
Zakończyła się już 5. edycja konkursu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego pod patronatem MAKRO Polska. Konkurs na najlepszą restaurację został zainicjowany w jubileuszowym roku 2018, w stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę. Wówczas narodził się pomysł, aby świętować ten jubileusz w sposób kulinarny, promując polską kuchnię. Powstała wtedy książka "100 receptur na 100-lecie niepodległości", stworzona przez szefów kuchni z różnych regionów. Publikacja ta została rozesłana do wszystkich polskich ambasad na całym świecie. Właśnie na fali obchodów 100-lecia niepodległości pojawiła się idea, aby wyróżniać i doceniać regionalne restauracje.
Piąta edycja plebiscytu za nami
W piątej edycji plebiscytu konsumenckiego „Najlepsza Restauracja 2024” wzięło udział niemal 600 restauracji z 15 regionów. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę panującą w lokalu, głosowali na wybrane restauracje, poprzez kliknięcie symbolu korony na stronie internetowej programu. Miejsca, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2024 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane wyjątkowym albumie pt. „Kulinarna podróż po Polsce”, wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wyłoniono 19 laureatów, spośród których najwięcej głosów otrzymały: Restauracja & Karczma Staropolska, Restauracja DaVinci oraz Restauracja Akcent.
– Poszukujemy najlepszych smaków kuchni polskiej – mówi Magdalena Figurna, Menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. – Głównym celem zarówno plebiscytu, jak i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat rodzimej kuchni oraz wsparcie i docenienie lokalnych restauracji. Wyboru zwycięzców dokonują konsumenci, którzy oprócz dań oceniają także obsługę lokalu – dodaje.
Co łączy laureatów najlepszej restauracji 2024 r.
Laureaci to restauracje, które z dużym szacunkiem podchodzą do tradycji kulinarnej, jednocześnie wprowadzając innowacyjne rozwiązania. Serwują nowoczesną kuchnię polską. Często są usytuowane w ciekawych miejscach historycznych lub w lokalizacjach nawiązujących do danego regionu wystrojem i atmosferą. To również miejsca, które mają wieloletnie doświadczenie na rynku.
Kim są laureaci konkursu.
Na liście laureatów znajduje się wiele interesujących nazw. Na przykład, restauracja Powroty w Łowiczu wyróżnia się nowoczesnym podejściem do kuchni polskiej. Restauracja Zielony Piec z Warmii w Olsztynku oraz schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej kultywują tradycyjne dania regionalne.
Reaktywacja po pandemii
Po pandemii wznowiono spotkania z laureatami najlepszych restauracji. W zeszłym roku finał konkursu odbył się w winnicy Srebrna Góra w Krakowie. W tym roku finał miał miejsce w winnicy Adoria pod Wrocławiem. Organizatorzy planują, aby co roku finał odbywał się na innym szlaku winnym. Winnice zapewniają ciekawą opowieść o regionie zarówno pod względem winiarskim, jak i kulinarnym.
Kuchnia polska
Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, lecz prawdziwe bogactwo smaków, które ewoluowało przez wieki. Program Polskie Skarby Kulinarne, prowadzony przez sieć hurtowni MAKRO Polska, ma na celu zwiększenie świadomości Polaków o naszej kulinarnej tradycji. Chcemy, aby nasi rodacy bardziej docenili kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Historyczny polski rosół przypomina zupę Pho, pasztet w dawnej Polsce był uważany za potrawę luksusową, a pierwsza znana książka kucharska powstała już w XVII wieku.
Zobacz zdjęcia z finału konkursu.
Cel plebiscytu Polske Skarby Kulinarne
Plebiscyt Polskie Skarby Kulinarne ma na celu promowanie kuchni polskiej, która posiada niezwykłą tradycję, bogactwo historycznych źródeł oraz zapomniane smaki. W polskiej kuchni tkwi wiele nieodkrytych możliwości. Niestety, okres socjalizmu doprowadził do zapomnienia wielu cennych elementów naszej kulinarii. Wiele dań i produktów czeka na ponowne odkrycie.
Wydarzeniu towarzyszyła premiera najnowszego wydania albumu „Kulinarna podróż po Polsce”. Jest to unikalna publikacja, która łączy opowieść o kuchni regionów, prezentację laureatów plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024” z bogactwem przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Album jest dostępny na stronie Gazetka Promocyjna MAKRO - Kulinarna podróż po Polsce - Strona 1
Lista laureatów konkursu Najlepsza Restauracja 2024
Zwycięzcy ogólnopolscy
1. Restauracja & Karczma Staropolska (Kraków)
2. Restauracja Da Vinci (Świętokrzyskie)
3. Restauracja Akcent (Trójmiasto)
Zwycięzcy regionalni
- Restauracja Starówka (Kujawy)
- Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny (Kraków)
- Restauracja w Hotelu Platan (Podkarpackie)
- Restauracja Powroty (Łódź)
- Restauracja Piwnica pod św. Kazimierzem (Lubelszczyzna)
- Restauracja Galeria Smaku (Śląsk)
- Restauracja Czarny Bocian (Wielkopolska)
- Restauracja Kuchania Tatarska u Alika (Podlasie)
- Restauracja z Zielonym Piecem (Warmia i Mazury)
- Restauracja Szyszka Chmielu, Restauracja P jak Pysznie, Restauracja Wrocławska (Wrocław)
- Restauracja Future & Wine, Restauracja Hektor1970 (Warszawa)
- Schronisko Bukowina, Tabakowy Chodnik (Zakopane)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?