Już w sobotę, 3 września od godziny 12:00 w młynie w Siedlimowicach wielkie święto mąki. Najważniejszym punktem będzie konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. Do konkursu mogą zgłaszać się wszyscy, którzy amatorsko zajmują się wypiekiem chleba. Swoje specjały należy dostarczyć w dniu imprezy do godziny 15:00. Fundatorem nagród w konkursie jest piekarnia Pasol-Paco. Regulamin dostępny jest na stronie www.centrum.zarow.pl.
- Kolejnym ważnym punktem tego dnia będzie możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych, które poprowadzi Jakub Łukaszonek, finalista polskiej edycji kulinarnego Show MasterChef, bloger kulinarny. Co przygotuje jest jeszcze tajemnicą, ale na pewno głównym składnikiem będzie siedlimowicka mąka – mówi Tomasz Pietrzyk, zastępca dyrektora GCKiS w Żarowie.
Z kolei warsztaty ceramiczne poprowadzi Magdalena Siennicka z „Szamotni – pracowni ceramiki artystycznej”. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach fotografii produktowej, które poprowadzi Marcin Trzpiot, fotograf, absolwent Szkoły Fotograficznej „AFA” we Wrocławiu. Zapisy ruszają w czwartek, 25 sierpnia.
Atrakcją festiwalu będzie róznież spotkanie z dietetykiem, Agnieszką Podgórską. - Pragniemy, aby konsumenci wybierali dobry chleb, z najlepszych składników. Mamy nadzieję, że dzięki pogadance i warsztatom, w wielu domach na stałe zagości chleb pieczony na zakwasie - mówi Agnieszka Podgórska.
Ponadto na festiwalowych gości będą czekały specjały przygotowane przez Kraszowicką Zagrodę, Kooperatywę 124, Winnicę Świdnicką czy Browar Rebelia. Oczywiście nie zabraknie doskonałej mąki z siedlimowickiego młyna. A na koniec zapraszamy na spektakl w wykonaniu Teatru Bezdomnego.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?